Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2023 18:56 - :-):-):-) Хайде и от мен още един (след сyтрушния ми) образователен постинг не само за другаря венцивалери! :-):-):-)
Автор: librarian Категория: Изкуство   
Прочетен: 3407 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 05.02.2023 19:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Другарки и другари комуниSSти, краткият ми урок в момента за Вас е следният:

Още през 20-те години на XX в. Лудвиг фон Мизес оборва неоспоримо идеята, че една планова икономика може да просъществува.
Първоначално и в сбит вид прави това в труда си "Economic Calculation in the Socialist Commonwealth", а по-късно и в книгата "Социализмът: Икономически и социологически анализ".
Лудвиг фон Мизес доказва, че без частна собственост, свободни пазари и нерегулирани цени, няма плановик, който да може да определи от кое, по колко и как да се произвежда. В икономиката това се нарича проблем с икономическата калкулация.

И да не забравяме да подразним путиниSSтите със: Слава Україні! :-)

ПП: И понеже Мизес ще Ви дойде несмилаем и неразбираем, комуниSSтите, та затова Ви препоръчвам да започнете с "Пари и де/стабилизация в България 1948 – 1989" на Румен Аврамов и след това "Тайните фалити на комунизма" на Христо Христов.
Именно тази книга на Хр. Христов прочетете другарю венцивалериев! Там ще се запознаете не само с трите фалита на социалистическа България, а и с външните й задължения, довели до тези фалити. Не че след това бихте спрели с троленето де! :-):-)





Гласувай:
11



1. librarian - И да последвам примера на друг образоващ :-):-):-) венцивалериев наш съблогер по отношение цитиране на бисери-венцивалериеви:
05.02.2023 19:37
"Като финал на спора ви При задлъжнялостта преди 10 ти ноември външиния дълг на България бе под 50% от БВП, а сега прогнозно е над 80%"

Това е изречение от един от недопуснатите от мен, казах защо, 2 коментара под предния ми днешен пост.
Другарю венцивалериев, Вие таблицата в края на този преден мой пост прочетохте ли я?? Защото в нея стриктно и точно цитирам съотношенията на Външния дълг към БВП по години! Не пълна разбивка по години, ако държите мога и такава да дам още от времето десетилетия предхождащо властта на комуниSSтите в България. Данните са проверими и малко нагло идва от Ваша страна да говорите точно обратното на реалността, защото над 60% ВИНАГИ е било съотношението по времето на социализма, а в момента се вижда какво е!
цитирай
2. dobrodan - Библиотекарке, някои неща от РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА НА СОЦИАЛИЗЪМА
05.02.2023 19:39
И КОМУНИЗЪМА убягват от полезрението Ви :):):).
Планиране може да няма, но НЕДОСТИГ ВИНАГИ ИМА. Произвеждаш боклуци (количествено задоволяващи 1/10 от търсенето) по две причини - първо, толкова ти може фабриката :), второ, организираш спекула и парицата влиза в другарския ти джоб (още като директор на фабриката решаваш кой магазин по колко броя да получи и, ако управителят на магазина е обещал още поне сто броя от продукта на цени "под масата", си делкате едни кинти с него без грижи).
Ако народът недоволства, другари, можем и да му внесем малко западна продукция, другари! Един долар е само 0,65 лева, ще пуснем там 1000 бройки да мирясат на цена двойно по-висока от тая във валутните магазини, другари! Така се изпълнява и преизпълнява план, другари!
Освен това по този начин се избягва кризата на свръхпредлагането. Ако ли пък случайно се появи продукт, отговарящ на търсенето на международните пазари, то местният пазар рядко научава за него :):):).
Пишещият тези редове е пряк свидетел на описания икономически порядък и Ви спестява много, много подробности как се строеше социалистическата икономика.
цитирай
3. librarian - 2. dobrodan
05.02.2023 19:40
:-)
Съгласна съм! :-):-):-)
Съгласна съм с това, че ми убягват нещата от времето на SSоциализма! :-):-)
Все пак аз съм една нищо и никаква "библиотекарка" в представителството в България на една от най-реномираните компании в сферата на финансите и най-вече одитите в света. :-)
Не напразно преди време кандисах на среща с другаря венцивалериев, но държех това да стане в МОЛ "София", на крачка от работното ми място. :-):-)
цитирай
4. vacsine - Г-жа Либрарян, много ще затрудните ...
05.02.2023 19:50
Г-жа Либрарян, много ще затрудните Венцо с тези четива. Трябва да почнете с нещо по-просто. Промерно - Economics 101.
цитирай
5. librarian - 4. vacsine
05.02.2023 19:56
При getmans1 му подхвърлих нещо още по-кратко и смилаемо! :-)
Пренасям коментара си и тук:

blackpredator написа:
абе цървули прости
ака панагюрския дебил със Жавелината
водете си записки от Венцювия ком 9

и да изядете капитана Венци,
се ще си останете мънистени диваци

Прости!!!

Ужасно нещо е прост простак с комп
бах'ти инволюцията..

"Проблемът със социализма е, че рано или късно ти свършват чуждите пари." - Маргарет Тачър

Но да оставя Тачър, която не е икономист, при все да е блестящ политик и ум и да цитирам проф. Нешо Царевски, бивш заместник-председател на БНБ, по повод Живковата "продажба" на златния ни резерв:
"Общо за трите продажби на злато от българския златен резерв България не е получила повече от 30 млн. долара, което очевидно не можеше да реши валутните проблеми на страната. Можеше да се вземат мерки за икономии, но е предпочетено да се продаде наличното злато. Съветският съюз тогава не ни отпусна кредит, защото в България се водеше една неразумна валутна политика и с нея сме поставили в тежко положение съветските банки в Париж и Лондон. Ако се има предвид, че след 8-10 години международните цени на златото рязко скочиха над 10 пъти, то щетата за България е огромна, дори и да се има предвид инфлацията."

Та казвате, blackpredator, да си водим записки от венцивалериевия 9ти коментар, мммммм?? :-):-)
цитирай
6. petgrig - Аууу
05.02.2023 20:08
садиска такава:)
Как можа да причиниш това на другарА:)))))))))))))))
цитирай
7. krumbelosvet - Драги родни антикоми.
06.02.2023 09:24
Вие не се уморявате да радвате млади и невинни души като 5григ, стари души като Босия и др. рожби на починалото СДС.
Пороците на социализма от СЪВЕТСКИ ТИП, са ясни и аз съм ги осветлил в най-четения си пост "Спор няма - 7-ми ноември загуби научно-техническата надпревара, с важни изключения, но изключения" от 17.07.2017г.
Настрана, че КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай стана първа икономика на света, след като комунистите го изтръгнаха от полугладно съществуване под Английска опека.
Супер-кратко казано, Съветският социализъм победи в СЛАБОРАЗВИТИ страни (с изключение на Чухословакия), и тия страни се изтръгнаха от полу-колониална зависимост от богатите страни. и с кански мъки започнаха да СЪКРАЩАВАТ историческото си изоставане, като СССР стана втора икономика на света, поддържаща военен паритет с могъщите САЩ. Това вие ПОСТОЯННО "ЗАБРАВЯТЕ", драги наши и чужди антикоми. Както и това, че по нреме на омразния ви соц, България беше стигнала до 30-то място в класацията на ООН за Човешко развитие. Сега е много по-назад.
Няма да споря с вас за "блестящата икономика" на Царство Бг преди 9-ти. Така го виждат ония 5-10% от българите, които са били добре устроени тогава. Те повтарят своите спомени и си вярват. Ще кажа какво АЗ ЛИЧНО съм запомнил от българското село и от Столицата, които не се бяха променили до към 1950-та година.
На село - дървено рало и добив на 100 кг жито от декар.
София срината от бомбите на англоамериканците, но промишлеността й не беше засегната особено, защото... почти я нямаше тая промишленост, освен няколко тъкачници, плюс каучука на Бакиш и работилниците на дребната буржоазия.
Живи и здрави. Вие вярвахте на Хитлер и ни съюзихте с него, сега пак вярвате някому...
цитирай
8. dobrodan - 15:42 - Кои били слаборазвити бе...
06.02.2023 15:49
15:42 - Кои били слаборазвити бе?
Чехия, Полша и Унгария?
Егати :):):):)!
Коментарът чака одобрение
Постинг: Скъпа колежке librarian и драги родни антикоми
Автор на постинга: krumbelosvet

Редактирай | Изтрий
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: librarian
Категория: Изкуство
Прочетен: 213528
Постинги: 321
Коментари: 2059
Гласове: 2084
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031